Boka digitalt möte

  • Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig för att boka ett digitalt möte!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Att köpa lägenhet i Stockholm

Sidans innehåll:

Våra bästa tips →
Hyra eller köpa lägenhet? →
Vad är speciellt med lägenheter i Stockholm? →
Vanliga frågor →

Har det blivit dags att flytta till vår vackra huvudstad? Eller har familjen vuxit och ett extra rum behövs för att alla ska få plats? Oavsett hur man ser på det så är ett köp av en lägenhet i Stockholm en stor investering vilket betyder att du behöver tänka på vad du verkligen söker och vilket område som passar din eller din familjs livsstil och budget. Men oroa dig inte, med vår gedigna erfarenhet och kunskap inom lägenheter och bostäder till salu i Stockholm kommer här kommer några viktiga saker du kan tänka på om du ska köpa en lägenhet i Stockholm.

Se lägenheter till salu

 

Våra bästa tips när du ska köpa lägenhet i Stockholm

Det finns många saker du kan tänka på och överväga när du köper en lägenhet, inte minst i Stockholm. Vi har kokat ner den oändliga listan till tre punkter som vi anser är allra viktigast när det blir dags att leta efter en ny lägenhet i Stockholm:

  • Läge
  • Pris
  • Kvalitet

Lägenhetens läge

Vad lägenheten är placerad är avgörande när du ska välja ut och köpa en lägenhet i Stockholm. Beroende på hur din levnadssituation ser ut med arbete och tillgång till färdmedel är det viktigt att tänka på hur nära man vill bo till kollektivtrafik, affärer, restauranger och andra förmåner i området. Sen kan du såklart också fundera på hur nära du vill bo till naturen och om man föredrar en lugn eller livlig atmosfär. Föredrar du ett livfullt stadsliv i Stockholms innerstad eller är du mer ute efter en lugn och fridfull lägenhet en bit utanför? Vi erbjuder lägenheter på Stockholms alla håll och kanter, bland annat i Kista, Huddinge, Sundbyberg, Södertälje, Solna och Nacka.

Lägenhetens pris

Det är ingen hemlighet, Stockholm är en av de dyrare städerna i Sverige att köpa en lägenhet i. Priserna varierar såklart mycket beroende på vilken del av staden du söker i, men du borde ändå ha en realistisk budget och vara beredd på att du oftast inte hittar din drömbostad på en dag. Om du vill hitta en lägenhet som passar din plånbok och vision för din framtid kan det vara bra att ta hjälp av en erfaren fastighetsbyrå i Stockholm som hjälper till. Vi på Sthlmfast hjälper mer än gärna till om du ska köpa lägenhet i Stockholm,

Lägenhetens kvalitet

När man köper en lägenhet, inte bara i Stockholm, är det viktigt att tänka på och dubbelkolla lägenhetens skick och se till att det inte finns några skador eller brister som bidrar till oönskade ökningar i den slutliga prislappen. Ett annat tips är också att  innan du köpt din lägenhet tänka på om du vill göra några förändringar efter köpet, exempelvis om du vill renovera badrummet eller byta ut golven. Dessa renoveringsprojekt glömmer många räkna med när de sammanställer sin budget och slutar upp med en lägenhet man vantrivs i på grund av att budgeten inte tillåter ett golvbyte eller uppgradering av köksluckor.

Tom lägenhet med vita väggar
Dessa renoveringsprojekt glömmer många räkna med när de sammanställer sin budget och slutar upp med en lägenhet man vantrivs i på grund av att budgeten inte tillåter ett golvbyte eller uppgradering av köksluckor. kontakta oss så hjälper vi dig genom hela processen.

Kontakta oss →

Hyra eller köpa lägenhet i Stockholm?

Den eviga frågan som många ofta ställer sig, är det bäst att hyra eller köpa en lägenhet? Efter att ha jobbat inom fastighetsbranschen i många år kan vi med säkerhet säga att det finns många fördelar med att köpa en lägenhet jämfört med att hyra. Här är några av de viktigaste skälen:

Investering: Den kanske största fördelen med att köpa en lägenhet är att du gör en långsiktig investering. Kort sagt kan man säga att du kan se din lägenhet som en tillgång som kan öka i värde över tid som du om några år kan sälja för vinst, medan en hyresrätt inte ger någon återbetalning för pengarna du betalar i hyra.

Flexibilitet & anpassning: Vet du om att du har en säregen stil eller gillar spontana om-målningar av dina väggar? När du äger din lägenhet har du mer frihet att göra förändringar och förbättringar som passar din egna stil utan att behöva fråga din hyresvärd. Måla dina väggar i en skrikig färg, byta ut golven till ett vackert träslag, allt för att göra lägenheten mer personlig och trivsam för dig som bor där.

Trygghet: När du äger din lägenhet har du mer trygghet och säkerhet än om du hyr. Du vet att du kommer att kunna bo kvar i lägenheten så länge du vill, utan att behöva oroa dig för att hyresvärden ska säga upp avtalet.

Det är såklart viktigt att komma ihåg att det också finns vissa nackdelar med att köpa en lägenhet, till exempel kostnader för underhåll som en hyresvärd tidigare hade stått för. Därför rekommenderar vi alltid att tänka igenom dina egna förutsättningar och önskemål innan du bestämmer dig för att hyra eller köpa en lägenhet.

Vad är speciellt med att köpa lägenhet i Stockholm?

Om du är en erfaren bostadsköpare men ger dig in i Stockholmsområdet för första gången finns ett par saker som kanske särskiljer upplevelsen att köpa lägenhet i Stockholm jämfört med exempelvis Halmstad.

Utbud & priser

Stockholm skiljer sig från andra mindre städer när det gäller att köpa lägenhet. Till exempel är priserna högre och det kan vara svårare att hitta en lägenhet i centrala Stockholm. Men även om det kanske låter motsägelsefullt erbjuder Stockholm även ett stort utbud av olika lägenheter och ett brett utbud av olika områden att välja mellan. Så även om konkurrensen är hög kan du vara säker på att det finns en lägenhet du kommer stortrivas i, även om du kan behöva lite hjälp på traven innan du hittat den.

Tidsplan

Om du vill hitta din drömlägenhet i Stockholm behöver du först och främst ha klart för dig vad du söker och att vara tålmodig. Som sagt kan det ta tid att hitta rätt lägenhet, du vill ju inte välja första bästa utan att verkligen vara säker på ditt val. Ett annat tips är att vara flexibel och öppen i ditt letande. Uteslut inte lägenheter i olika områden även om du spanat in dig på ett speciellt område i exempelvis norra eller södra Stockholm. Då ökar du chansen att hitta en lägenhet som du verkligen gillar.

Budgivning av lägenheter

Det är också viktigt att vara förberedd på budgivningen när det kommer till att köpa en lägenhet i Stockholm. Många lägenheter säljs via budgivning och det kan vara svårt att veta hur mycket man ska buda för att vinna budgivningen. Det är därför bra att prata med en mäklare eller en rådgivare som kan ge dig råd om hur mycket du bör buda för en viss lägenhet.

 

Vanliga frågor om att köpa lägenhet

Vilken typ av lån kan jag ta när jag köper en lägenhet?

Det finns olika sorters lån du kan välja mellan när det blir dags att köpa lägenhet, men det allra vanligaste är att du tar ett bostadslån. Prata med en bank eller en rådgivare för att få råd om vilken typ av lån som är lämpligast för dig.

Hur stor kontantinsats behövs för att köpa en lägenhet?

Kontantinsatsen kan variera något beroende på långivare och vilken typ av lån du väljer, men oftast ligger en kontantinsats på 15%.

Vilka dokument behöver jag för att ansöka om ett bostadslån?

Vanligtvis behöver du dels visa upp din inkomst och dina utgifter. Det är också högst vanligt att du behöver visa upp din kreditvärdighet och bevis på att du faktiskt har råd med avbetalningarna. Ett tips är att ta kontakt med långivaren för att veta exakt vad som krävs när du ska ansöka om lånet.

Vad är skillnaden mellan en bostadsrätt och en hyresrätt?

Svart på vitt är en bostadsrätt en typ av ägandeform där du äger en lägenhet i en bostadsrättsförening. Detta innebär att du har större frihet att utföra förändrar och renoveringar i lägenheten samtidigt som du själv kan sälja lägenheten vidare vid flytt. En hyresrätt innebär istället att du hyr en lägenhet av en hyresvärd och inte har något som helst ägande i lägenheten.

Här kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig att sälja din bostad i Stockholm!

 

Lycka till!

Att köpa en lägenhet i Stockholm kan vara en svår och tidskrävande process, men det är också en stor investering som kan ge dig möjlighet att bo i en av Sveriges mest attraktiva städer. Genom att tänka igenom vad du söker, vara tålmodig och förberedd på budgivningen, kan du hitta din drömlägenhet i Stockholm.